Center for Biologics Evaluation and Research (CBER)
Office of Tissues and Advanced Therapies (OTAT)
Cellular Tissue, and Gene Therapies Advisory Committee (CTGTAC)
June 29-30, 2022

FINAL AGENDA

TOPIC SUMMARY

On June 29 and 30, 2022, the committee will meet in open session on both days to discuss regulatory expectations for xenotransplantation products. The discussion topics include human cells that have had ex vivo contact with animal cells, and animal organs and cells for transplantation into human subjects, both of which are xenotransplantation products.

EDT 10:00 a.m. Opening Remarks: Call to Order and Welcome Chairperson, Lisa Butterfield, Ph.D. (5 min. Adjunct Professor, Microbiology & Immunolog UCSF Vice President, PICI Research & Development Parker Institute for Cancer Immunotherapy 10:05 a.m. Administrative Remarks, Roll Call, Introduction of Committee, Conflict of Interest Statement Christina Vert, M.S. (15 min.) Designated Federal Officer CTGTAC, DSAC, CBER, FDA Wilson W. Bryan, M.D. (5 min.) Director Office of Tissues and Advanced Therapies (OTAT), CBER 10:25 a.m. FDA Presentation Judith A. Arcidiacono, M.S. (30 min.)					
a.m. Order and Welcome Adjunct Professor, Microbiology & Immunolou UCSF Vice President, PICI Research & Development Parker Institute for Cancer Immunotherapy 10:05 a.m. Administrative Remarks, Roll Call, Introduction of Committee, Conflict of Interest Statement Christina Vert, M.S. (15 min.) Designated Federal Officer CTGTAC, DSAC, CBER, FDA Wilson W. Bryan, M.D. (5 min.) Director Office of Tissues and Advanced Therapies (OTAT), CBER 10:25 a.m. FDA Presentation Judith A. Arcidiacono, M.S. (30 min.)	DAY 1: JUNE 29				
UCSF Vice President, PICI Research & Development Parker Institute for Cancer Immunotherapy 10:05 a.m. Administrative Remarks, Roll Call, Introduction of Committee, Conflict of Interest Statement 10:20 a.m. FDA Opening Remarks Wilson W. Bryan, M.D. (5 min.) Director Office of Tissues and Advanced Therapies (OTAT), CBER 10:25 a.m. FDA Presentation Judith A. Arcidiacono, M.S. (30 min.)		1 0	Chairperson, Lisa Butterfield, Ph.D. (5 min.)		
Parker Institute for Cancer Immunotherapy 10:05 a.m. Administrative Remarks, Roll Call, Introduction of Committee, Conflict of Interest Statement 10:20 a.m. FDA Opening Remarks Wilson W. Bryan, M.D. (5 min.) Director Office of Tissues and Advanced Therapies (OTAT), CBER 10:25 a.m. FDA Presentation Judith A. Arcidiacono, M.S. (30 min.)	a.m.	Order and Welcome			
10:05 a.m. Administrative Remarks, Roll Call, Introduction of Committee, Conflict of Interest Statement 10:20 a.m. FDA Opening Remarks Wilson W. Bryan, M.D. (5 min.) Director Office of Tissues and Advanced Therapies (OTAT), CBER 10:25 a.m. FDA Presentation Judith A. Arcidiacono, M.S. (30 min.)			Vice President, PICI Research & Development		
Roll Call, Introduction of Committee, Conflict of Interest Statement Designated Federal Officer CTGTAC, DSAC, CBER, FDA Wilson W. Bryan, M.D. (5 min.) Director Office of Tissues and Advanced Therapies (OTAT), CBER 10:25 a.m. FDA Presentation Judith A. Arcidiacono, M.S. (30 min.)			Parker Institute for Cancer Immunotherapy		
Committee, Conflict of Interest Statement CTGTAC, DSAC, CBER, FDA Wilson W. Bryan, M.D. (5 min.) Director Office of Tissues and Advanced Therapies (OTAT), CBER 10:25 a.m. FDA Presentation Judith A. Arcidiacono, M.S. (30 min.)	10:05 a.m.	The state of the s	Christina Vert, M.S. (15 min.)		
Interest Statement 10:20 a.m. FDA Opening Remarks Wilson W. Bryan, M.D. (5 min.) Director Office of Tissues and Advanced Therapies (OTAT), CBER 10:25 a.m. FDA Presentation Judith A. Arcidiacono, M.S. (30 min.)		*	Designated Federal Officer		
10:20 a.m. FDA Opening Remarks Wilson W. Bryan, M.D. (5 min.) Director Office of Tissues and Advanced Therapies (OTAT), CBER 10:25 a.m. FDA Presentation Judith A. Arcidiacono, M.S. (30 min.)			CTGTAC, DSAC, CBER, FDA		
Director Office of Tissues and Advanced Therapies (OTAT), CBER 10:25 a.m. FDA Presentation Judith A. Arcidiacono, M.S. (30 min.)		Interest Statement			
Office of Tissues and Advanced Therapies (OTAT), CBER 10:25 a.m. FDA Presentation Judith A. Arcidiacono, M.S. (30 min.)	10:20 a.m.	FDA Opening Remarks	Wilson W. Bryan, M.D. (5 min.)		
(OTAT), CBER 10:25 a.m. FDA Presentation Judith A. Arcidiacono, M.S. (30 min.)			Director		
10:25 a.m. FDA Presentation Judith A. Arcidiacono, M.S. (30 min.)					
			(OTAT), CBER		
FDA Views on International Regulatory Expert, Immediate On	10:25 a.m.	FDA Presentation	Judith A. Arcidiacono, M.S. (30 min.)		
		FDA Views on	International Regulatory Expert, Immediate Office		
Xenotransplantation of the Director, OTAT, CBER		Xenotransplantation	of the Director, OTAT, CBER		
10:55 a.m. Q & A (10 min.)	10:55 a.m.	Q & A	(10 min.)		
Session 1: Human Cells That Have Ex Vivo Contact with Animal Cells	ave Ex Vivo Contact with Animal Cells				
11:05 a.m. Invited Speaker Joachim Denner, PhD. (30 min.)	11:05 a.m.	<u> </u>			
Presentation Dir. u. Prof. a.D.					
Emerging Zoonotic Institute of Virology, Free University, Berlin,					
Diseases Germany		Diseases	Germany		

Center for Biologics Evaluation and Research (CBER) Office of Tissues and Advanced Therapies (OTAT) Cellular Tissue, and Gene Therapies Advisory Committee (CTGTAC) June 29-30, 2022

FINAL AGENDA

11:35 a.m.	Q & A	(10 min.)
11:45 a.m.	Committee Discussion of Question #1	(60 min.)
12:45 p.m.	LUNCH BREAK	(30 min.)
1:15 p.m.	OPEN PUBLIC HEARING	(60 min.)
2:15 p.m.	Invited Speaker Presentation Methods for the Detection of Infectious Diseases	Joachim Denner, PhD. (30 min.) Dir. u. Prof. a.D. Institute of Virology, Free University, Berlin, Germany
2:45 p.m.	Q & A	(10 min.)
2:55 p.m.	Committee Discussion Question #2	(60 min.)
3:55 p.m.	BREAK	(10 min.)
G •		
Session		Cells for Transplantation into Human Their Associated Risks
	J	
4:05 p.m.	FDA Presentation Considerations for the Characterization of Xenotransplantation Products as Biologics Question 3	Deborah Hursh, Ph.D. (10 min.) Senior Investigator, Cell and Tissue Therapies Branch, Division of Cellular and Gene Therapies, OTAT, CBER
4:15 p.m.	Q & A	(10 min.)
4:25 p.m.	Committee Discussion of Question #3	(60 min.)
5:25 p.m.	ADJOURNMENT	Christina Vert, M.S. Designated Federal Officer CTGTAC, DSAC, CBER, FDA

Center for Biologics Evaluation and Research (CBER) Office of Tissues and Advanced Therapies (OTAT) Cellular Tissue, and Gene Therapies Advisory Committee (CTGTAC) June 29-30, 2022

FINAL AGENDA

DAY 2: June 30				
EDT 10:00 a.m.	Opening Remarks: Call to Order and Welcome	Lisa Butterfield, PhD. (5 min.) Chairperson Vice-President, PICI Research Center University of California, San Francisco		
10:05 a.m.	Administrative Remarks, Roll Call, Introduction of Committee, Conflict of Interest Statement	Christina Vert, M.S. (10 min.) Designated Federal Officer CTGTAC, DSAC, CBER, FDA		
Session	2: Animal Organs and (Cells for Transplantation into Human		
	Subjects and T	heir Associated Risks		
10:15 a.m.	Invited Speaker Presentation Xenotransplantation: Immunosuppression and Prospects for Tolerance	Richard Pierson, III, M.D. (30 min.) Professor of Surgery, Harvard Medical School Scientific Director, Center for Transplant Sciences Cardiac Surgeon, Massachusetts General Hospital		
10:45 a.m.	Q & A	(10 min.)		
10:55 a.m.	Invited Speaker Presentation Source Animals with Intentional Genomic Modifications	Eckard Wolf, D.V.M. (30 min.) Gene Center and Department of Biochemistry Molecular Animal Breeding and Biotechnology Ludwig-Maximilians-Universität München, Germany		
11:25 a.m.	Q & A	(10 min.)		
11:35 a.m.	Committee Discussion Question #4	(60 min.)		
12:35 p.m.	LUNCH	(25 min.)		
1:00 p.m.	OPEN PUBLIC HEARING	(60 min.)		

Center for Biologics Evaluation and Research (CBER) Office of Tissues and Advanced Therapies (OTAT) Cellular Tissue, and Gene Therapies Advisory Committee (CTGTAC) June 29-30, 2022

FINAL AGENDA

2:00 p.m.	FDA Presentation Clinical Considerations for Functional Studies of Pig Organs	Patricia Beaston, M.D., Ph.D. (10 min.) Medical Officer General Medicine Branch Division of Clinical Evaluation and Pharmacology/Toxicology, OTAT, CBER
2:10 p.m.	Q & A	(10 min.)
2:20 p.m.	Invited Speaker Pigs in Toxicology: Differences in Metabolism and Background Finding May be Breed Dependent	Kristi Helke, D.V.M., Ph.D. (30 min.) Professor and Chair, Comparative Medicine Department of Comparative Medicine Director Laboratory Animal Resources Director MUSC-VA Veterinary Diagnostic Laboratory Medical University of South Carolina
2:50 p.m.	Q & A	(10 min.)
3:00 p.m.	BREAK	(10 min.)
3:10 p.m.	Committee Discussion of Question #5 & 6	(90 min.)
4:40 p.m.	Closing Remarks	Peter Marks, M.D., Ph.D. (5 min.) Director, CBER
4:45 p.m.	ADJOURNMENT	Christina Vert, M.S. Designated Federal Officer CTGTAC, DSAC, CBER, FDA